W naszym domu staramy się wykorzystywać wszystko co mamy, nie wyrzucać jedzenia. Nie lubimy marnowania żywności. Wolimy kupić mniej, ale zjeść wszystko. Kiedyś
miałam ochotę na prawdziwy kapuśniak z żeberkiem. Zupa zupą, ale trzeba było coś zrobić z mięskiem. Można z niego przyrządzić przepyszną potrawkę w sosie słodko – kwaśnym. Tym razem przygotowana została ona bardzo podobnie tylko że zamiast żeberka mój pomysłowy mąż dał indyka.
Indyk w sosie słodko - kwaśnym

By 24 lutego, 2020
Published:W naszym domu staramy się wykorzystywać wszystko co mamy, nie wyrzucać jedzenia. Nie lubimy marnowania żywności. Wolimy kupić …
Potrzebujemy
- 300 g mięsa z indyka/ żeberek
- 2 cebule posiekane w kostkę
- 3 - 4 plasterki ananasa
- 3 - 4 plasterki papryki konserwowej
- 2 łyżki sosu słodko - pikantnego chilli
- 2 -3 łyżki koncentratu/ pulpy pomidorowej (można dać świeżego pomidora)
- pieprz cayenne do smaku
- 3 - 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Krok po kroku
Mięso podsmażyć na cebuli. Cebula powinna się zeszklić, nie powinna się przypalić.
- Dorzucić posiekany czosnek i przyprawy.
- Udusić kilka minut z koncentratem lub pulpą (można zastąpić świeżym pomidorem).
- Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i ananasa.
- Poddusić.
- Lekko wymieszać.