Zawitały do mnie marchewki. Kojarzą mi się bardzo miło:)…To był pierwszy „bukiet” od mojego męża.
Teraz króluje u mnie również kolor pomarańczowy – co prawda na razie nie w ubraniach (na to może przyjdzie czas latem), ale w kuchni. Często robię surówkę z marchewki, lubię sok z świeżej marchewki…
A nucę jeszcze przy tym piosenkę „Marchewkowe pole” wykonywaną przez Lady Pank: https://www.youtube.com/watch?v=6utDdnJxB9c
Dzisiaj stwierdziłam, że można coś upiec z tego warzywa. Pretekstem byli goście, którzy mieli nas odwiedzić…
Ciasto marchewkowe z orzechami

By 12 marca, 2017
Published:Zawitały do mnie marchewki. Kojarzą mi się bardzo miło:)…To był pierwszy „bukiet” od mojego męża. Teraz króluje u mnie …
Potrzebujemy
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2 ły żki gorącej wody
- 1 szklanka marchewki startej
- 1 łyżeczka proszku do ppieczenia
- 2 garści orzechów zmielonych
Krok po kroku
Z białek ubić pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania stopniowo dodawać wrzątek.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
- Dodać rozpuszczone masło i zmiksowaną marchewkę.Dosypać zmielone orzechy (można je posiekać nożem).
- Wyrobić ciasto.
- Dolać pianę z białek, wymieszać.
- Całość wyłożyć do tortownicy.
- Piec ok. godziny w temperaturze 170 stopni.