Za oknem pada deszcz. W tle słychać nastrojową muzykę. Jest sennie, nostalgicznie i tak jakoś smutno. Wygląda to zupełnie jak jesień mimo że tak naprawdę mamy zimę w kalendarzu.
Mnie jesień kojarzy się z różnymi smakami. Jednym z przysmaków z tego okresu jest bigos. Przygotowywał go mój nieżyjący Tata. Robił go w zasadzie raz do roku – na Wszystkich Świętych- jak mieli do nas przyjechać wujek Jurek i ciocia Ela z Rzeszowa (ciocia uwielbiała to danie w wykonaniu Taty. W zasadzie mogła je jeść od rana do wieczora i jej się nigdy nie znudziło. Kiedy wujostwo żyli, co roku w okolicy 1 listopada ciocia dzwoniła i zapowiadając ich przyjazd pytała: “A bigos Maciek już robi?”:)
Postanowiłam go przygotować mojej rodzince. Ale niestety nie wyszedł mi taki jak Taty. Bo Tato wkładał w niego całego siebie.
A Wy jak spędzacie dzień?
Bigos mojego Taty
By 12 stycznia, 2022
Published:Za oknem pada deszcz. W tle słychać nastrojową muzykę. Jest sennie, nostalgicznie i tak jakoś smutno. Wygląda to …
Potrzebujemy
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1/2 główki kapusty białej
- 3 cebule
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg tłustej wieprzowiny
- 20 dag słoninki
- 20 dag kiełbasy
- 2 listki laurowe
- kilka grzybów suszonych
- sól
- pieprz
- cukier
- ziarna jałowca
- opcjonalnie przecier lub koncentrat pomidorowy
Krok po kroku
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Grzyby namoczyć.
- Słoninkę oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i lekko ją zrumienić.
- Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i wymieszać ze zrumienioną cebulką oraz kiszoną kapustą.
- Mięso wieprzowe i wołowe pokroić na niewielkie kawałki. Boczek pokroić w półplasterki. Lekko podsmażyć. Usmażone wyjąć z tłuszczu i włożyć do garnka z kapustą. Obrumienić pokrojone mięsko na tłuszczu, lekko posolić i wymieszać z kapustą oraz kiełbaską.
- Dodać liście laurowe, przyprawy i odcedzone grzyby. Można dołożyć przecier/koncentrat pomidorowy.
- Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu.
- Przerwać duszenie na kilka godzin. Następnego dnia dusić ponownie. Najlepiej powtarzać czynność przez trzy dni.
- Przechowywać w chłodnym miejscu w przykrytym garnku.