Ostatnio opowiadałam Wam o naleśnikach. Kiedyś używałam specjalnej patelni do naleśników , ale stwierdziłam, że to zbyteczny przedmiot w domu i dałam patelnię mamie. Metodą prób i błędów znalazłam sposób na idealne usmażenie – trzeba zamiast oleju do smażenia użyć grubszego plasterka słoninki lub tłustszego boczku – wystarczy przed każdym wlaniem porcji ciasta przetrzeć zwykłą patelnię (musi być ona gorąca). Ale uwaga – boczku niech nie stosują wegetarianie!
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy

By 12 lutego, 2018
Published:Ostatnio opowiadałam Wam o naleśnikach. Kiedyś używałam specjalnej patelni do naleśników , ale stwierdziłam, że to zbyteczny …
Potrzebujemy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
Krok po kroku
Mąkę przesypać do miski. Wbić jajka.
- Dolać mleko. Dodać sól i wodę.
- Zmiksować na gładkie ciasto - powinno być w miarę rzadkie.
- Na patelnię wlać jedną chochelkę ciasta.
- Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
- Smażyć z obu stron.