Ciasto naleśnikowe – przepis podstawowy

Ostatnio opowiadałam Wam o naleśnikach. Kiedyś używałam specjalnej patelni do naleśników , ale stwierdziłam, że to zbyteczny przedmiot w domu i dałam patelnię mamie. Metodą prób i błędów znalazłam sposób na idealne usmażenie – trzeba zamiast oleju do smażenia użyć grubszego plasterka słoninki lub tłustszego boczku – wystarczy przed każdym wlaniem porcji ciasta przetrzeć zwykłą patelnię (musi być ona gorąca). Ale uwaga – boczku niech nie stosują wegetarianie!

Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy

By Gotuj z rodziną Published: 12 lutego, 2018

    Ostatnio opowiadałam Wam o naleśnikach. Kiedyś używałam specjalnej patelni do naleśników , ale stwierdziłam, że to zbyteczny …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę przesypać do miski. Wbić jajka.
    2. Dolać mleko. Dodać sól i wodę.
    3. Zmiksować na gładkie ciasto - powinno być w miarę rzadkie.
    4. Na patelnię wlać jedną chochelkę ciasta.
    5. Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
    6. Smażyć z obu stron.

      Komentarze

      komentujących